Ondanks Corona maar met een vaccin hopen we dit jaar toch ergens heen te kunnen gaan.

Welkom » Reisverhalen » Strömstad

Strömstad

dinsdag 18 juni - Luster - 194km

Vandaag is onze eerste dag van de terugreis, maar één der hoogtepunten van de ganse reis is ook voor vandaag. De Sognefjellet, een deel van de beroemde weg 55, is een 125km lange bergrit die begint in Lom en naar de Sognefjord gaat. We vertrekken voor 8u om de bussen van de kruisvaarders te ontlopen. 

Langzaam ontwringen we ons aan de Geirangerfjord, de hoogte wenkt. De lucht is opnieuw stralend blauw, een zoveelste bewijs van de wisselvalligheid van het Noorse weer. De weg 63 op en even verder weg 15 naar Lom. Het twee dagen geleden nog bevroren meer is nu bijna helemaal ontdooid. 's Morgens is er nog weinig verkeer en de brede weg nodigt uit tot zeer relax rijden. We stoppen even om een waarschuwingsbord voor elanden te fotograferen wanneer plots twee van deze lelijke beesten over de weg springen. Lelijk zijn ze maar o zo elegant, wanneer ze gracieus over een gracht springen hebben ze net de lenigheid van een kat.

We gaan hoger en het wordt steeds witter, steeds frisser maar ook steeds mooier. In de verte steekt het massief van het Jotunheimen Nasjonalpark af tegen de blauwe lucht. Langlaufers glijden op korte afstand aan ons voorbij, één met de natuur waarin ze slechts een grijs stipje op de witte sneeuw zijn. 

Er is weinig verkeer onderweg en we hebben al de tijd om op elk uitzichtpunt uit te stappen en te genieten van de pracht die we hier gratis aangeboden krijgen.

In Lom bezoeken we een erg mooie staafkerk en dan gaat het naar de route 55. 

Woorden schieten te kort om de schoonheid van de natuur te beschrijven, kijk gewoon naar de foto’s op deze site .

 

Het groen van de lage vallei wordt langzaamaan vervangen door witte en grijze vlekken. De grijze zijn de kale rotsen en de witte de sneeuw die steeds overvloediger over de bergen gespreid is. 

Na dit hoogtepunt van natuurbeleving dalen we af naar de Sognefjord. In Luster vinden we de kleine Dalsoren camping, veel te duur voor hetgeen aangeboden wordt maar om 21u staat ze wel afgeladen vol. Deze camping staat in een ANWB-boek en zelfs de vogels hebben hier een oranje bek. Aan de smalle weg rond de fjord zijn buiten deze camping geen mooie rustplaatsen zodat de overnachtingskeuze aan de fjord erg beperkt is. 

Op 100m van de camping zien we recht tegenover een kleine Joker supermarkt onze eerste bakkerij van deze reis.  Noren en lekker eten, dat gaat niet samen. Alles komt uit de supermarkt, liefst nog ingevroren.

Morgen gaat het verder zuidwaarts.

woensdag 19 juni - Fagernes - 218km

De eerste bakker die wij gezien hebben in Noorwegen moeten we deze morgen met een bezoek vereren. Zijn vers brood is heel lekker, veel beter dan supermarktbrood. We vervolgen weg 55 langs de Lustrafjord richting Sogndal. Verder langs weg 5 richting Kaupanger en even later een lange tunnel in die ons pardoes aan de veerboot brengt. Tussen boot en tunnel is er maar 100m. De staafkerk van Borgund is onze voornaamste bestemming vandaag. 

In Borlaug zouden we rechts naar Gol moeten maar wegens werken is de weg 52 afgesloten voor alle verkeer. Er stonden enkele kilometers vroeger wel borden maar de Noorse taal is en blijft voor ons een groot mysterie. We bekijken de kaart, terugkeren zou wel kunnen en dan de 25km lange Laerdaltunnel in, of de toeristische weg over de bergen, maar dat enkel om nog een staafkerk te gaan bekijken zien we niet zitten. We besluiten verder te rijden, langs de E16 richting Oslo, we zien wel waar we uitkomen.

De E16 naar Oslo komt niet ver van de staafkerk van Borgund voorbij. Stel je niet te veel voor van een E-weg, het blijft een kronkelige weg, wel iets breder dan de gewone wegen. 

Het landschap blijft enorm bergachtig, met besneeuwde toppen en ruwe dalen. Om aan de staafkerk te geraken moeten we de "oude weg" nemen, weg die de kleine dorpen in de vallei met elkaar verbind.

De staafkerk is uit 1150 en in al die jaren maar weinig veranderd. De buitenzijde is zwart gepekt en binnenin is de kerk kaal. De eenvoud is mooi maar wij vonden de kleurrijke kerk van Lom wel mooier.

De eerste kilometers langs de Filefjell zijn een marteling voor chauffeur en auto: werken, steenslag, putten, bulten, stof, stof en nog meer stof. Daartussen 30-tonners en werfwagens, plezierig is anders. De mooie natuur wordt volledig verdrongen door het stof en vuil van de wegenwerken. De Filefjell is een zeer gekend skigebied en de nieuwe weg is niet voor ons maar voor de skiërs bestemd. 

Hoe verder we rijden hoe minder verkeer we tegenkomen. Na de zeer mooie bergtrajecten van de laatste weken valt dit deel van Noorwegen tegen. Het is er groen, heuvelachtig met veel meren maar ook erg saai. 

Op het einde van een zeer lang meer komen we in Fagernes, een groot dorp met een mooie camping aan het meer. We hebben genoeg gereden voor vandaag, hier blijven we staan voor de nacht.

donderdag 20 juni - Strömstad (Zweden) - 338km

Snik, vandaag zullen we Noorwegen verlaten.

We willen zoals steeds vroeg vertrekken, maar de Noren zijn langslapers en de receptie is maar vanaf 9u open. Bij de Noren betekent 9u juist 9u en geen minuut vroeger, eerder later. 

We doen voor het laatst inkopen in een Noorse Spar, kylling (kip) 4 gaat onder het mes. Deze Spar is zeer uitzonderlijk vanaf 8u open. De meeste supermarkten gaan maar om 9 of zelfs 10u open. Om 8u is er dan ook nog geen Noorse kat te zien in de Spar.

Eens op weg is het een rustige rit, met hier en daar asfaltwerken waar je achter een "ledebil", een leidwagen, langs de werken geleid wordt. 

De rand van Oslo bereiken we rond de middag en juist voor de Zweedse grens betalen we onze laatste Noorse tol. 

In Zweden zijn er veel staanplaatsen voor motorhomes maar vermits we geen Zweeds kennen en niet weten wat een husbil (=motorhome) is, begrijpen we de aanwijzing naar de staanplaats niet. Dan maar de stadcamping van Strömstad, we hebben toch de Zweedse keycard van op de heenreis. De camping is nieuw of vernieuwd en ze is prachtig ingericht. 

Het "stad" ligt op 1km en een wandeling in de avondzon is een mooie afsluiter van deze dag.

Noorwegen 2013KinsarvikFlåmBrikdalGeiranger - Strömstad - Thuis