Welkom » Reisverhalen » Naar huis NW 2018

Naar huis

vrijdag 15  juni 2018 - Strömstad - 257km

Rond twee uur vannacht waren er opnieuw windstoten, niet zo erg als in Torghatten maar toch vervelend. 

Om 6u is de lucht blauw, zonder wolken en staan we in volle zon. Het weer verandert hier zo snel als in België. 

De zon verwarmt de motorhome en binnen is het aangenaam warm. Buiten waait er nog steeds een strakke, zure wind. Het was een heel stille nacht en ook vanmorgen is er weinig of geen beweging te bespeuren.

We rijden naar Lena om daar in een Spar brood en toebehoren te kopen, tanken vol en dan gaat het richting de E6 en naar het zuiden.

De weg kronkelt langs het meer, is plots heel smal en duikt dan een nieuwe toltunnel in. Eens op de E6 autostrade zijn we snel in Oslo, langs bomstasjons en na een servicestop op de autostrade.

Strömstad ligt maar 15km van de Noorse grens en bij onze aankomst staat er op de staanplaats reeds een tiental Noren. Het waait krachtig wanneer we de gratis parkingbus naar de havenkant nemen. Wat rondwandelen, een ijsje eten en dan te voet terug, meer doen we vandaag niet meer. De wind is koud maar binnen is het erg warm. 

De 220v omvormer heeft de geest gegeven, hij maakt rare geluiden en schakelt steeds aan en uit. We gebruiken dat ding zelden, ik denk dat het weinig zin heeft om het te laten herstellen. Ik heb thuis nog een losse 150watt omvormer van de Lidl, die heeft altijd zonder probleem gewerkt.

Als enige Belg staan we ’s avonds tussen 23 Noren in het Zweedse Strömstad.

Er staat veel volk op de staanplaats en de Zweden lopen met pintjes rond. We parkeren naast een Americaanse oldtimer met caravan. 

De Zweden blijven nog lang buiten zitten vieren wanneer wij voor de eerste keer in weken ’s avonds het licht aansteken, het wordt weer donker.

zondag 17  juni 2018 - Oeversee - 454km

Het heeft erg geregend vannacht en de staanplaats staat vol plassen. 

Er staat veel wind op de autostrade en het regent zachtjes. De Garmin verwittigt ons dat de weg verderop afgesloten is en stuurt ons naar de ferry tussen Helsingborg en Helsingor. 

zaterdag 16  juni 2018 - Halmstad - 305km

Ik val in herhaling maar het is ook ditmaal een erg rustige nacht. Het helpt dat de staanplaatsen of campings meestal buiten het centrum liggen, soms wat afgelegen. De Noren beginnen reeds vroeg te vertrekken, het is blijkbaar een groepsvakantie. Erg spraakzaam waren ze niet.

Na de service vertrekken we naar Halmstad, onze stop van de heenreis. 

Het is een eentonige rit onder een zonnige blauwe hemel. In Halmstad gooien we eerst de tank vol, dan inkopen in de ICA-maxi. 

Zoals de Xtra in Noorwegen vinden we de ICA-maxi ook een lelijke supermarkt. Het geheel is onverzorgd en het fruit ligt niet gekoeld en is verrimpeld.

Het is een weinig interessante overtocht. Eerst wat aanschuiven onder een soort viaduct alvorens aan boord te gaan. We varen een half uurtje waarbij je de eerste 15min rookwaren kan kopen en daarna alcoholische drank of omgekeerd. Het wordt omgeroepen aan boord maar wij hebben geen van beide nodig. 

Het enige kleine voordeel van de ferry is dat de rit 50km korter is dan over de Øresundsbron brug. De weg is niet mooi, het verkeer is druk en zenuwachtig en we krijgen opnieuw stevige rukwinden. 

Op de bruggen naar het Deense vasteland moet ik het stuur goed vasthouden, de wind rukt aan de motorhome. Op de Storebaeltbrug wordt ik dan nog gerold door de Denen. Ik rij langs een automatische poort en daar wordt mij het tarief van een vrachtwagen aangerekend in plaats van het €30 voordeligere van een motorhome. Volgende keer zal ik zeker langs een bemande poort rijden!

Bij Schnell in Oeversee staat het al goed vol maar we vinden nog een mooi plaatsje op een grasveld in de zon. De wifi is sterk genoeg om naar de radio te luisteren via de Radioplus-app.

maandag 18  juni 2018 - Walsrode - 325km

Deze morgen staat er een laat aangekomen koppel uit Beieren naast ons, met kind en hond trekken ze naar Noorwegen. Ze zijn verwonderd dat de prijzen in Noorwegen voor ons reuze meevielen. België is natuurlijk een stuk duurder dan Duitsland, voor hen zou het wel eens kunnen tegenvallen.

Om 9u gaan we op weg, ons doel is Nienburg aan de Weser. We proberen Bremen en de wegenwerken te vermijden en zullen na Hamburg de richting Hannover nemen. Niet ver van Hannover ligt het weltvogelpark van Walsrode en dat willen we al heel lang eens bezoeken.

Hamburg met zijn werken doorkruisen gaat vlot maar de “stau” komt er nog aan. 

De staanplaats in Nienburg staat barstensvol. De motorhomes staan zeer dicht naast elkaar, ik vraag mij af of ze hun deur nog kunnen openen. Door de lelijke ligging, langs het water met een cementfabriek aan de achterkant, zouden we er nog niet blijven, zelfs al was er plaats genoeg vrij. 

We rijden verder richting Walsrode. In Kirchboitzen, een gehucht van Walsrode zoeken we de staanplaats van het Helmshof. We vinden het niet en ook de inwoners krabben in hun haar. Het blijkt dat het Helmshof nu het Sonnenhof heet en dat is nog niet algemeen bekend. Het is een goede staanplaats, maar ver van de extase die sommigen op Campercontact ten toon spreiden over deze fantastisch plaats.

 

dinsdag 19  juni 2018 - Walsrode - 10km

De dag begint grijs maar de bakker is maar 5min ver te voet, verse broodjes zijn steeds een goed begin van de dag. 

We hebben de service gedaan en tegen 10u staan we op de parking van het Weltvogelpark. Achter op de parking is er een gratis staanplaats. 

We hadden een aangename dag in het park en een aangename avond onder de bomen van de staanplaats.

woensdag 20  juni 2018 - Aldekerk - 342km

De rit naar Aldekerk, deelgemeente van Kerken, verloopt vlot met hier en daar de gewone stau, opstoppingen. ’s Avonds hebben we lekker maar wat veel gegeten in Hotel restaurant Thoeren. We aten hier ook de vorige keer dat we van Noorwegen terugkeerden. De staanplaats is begin 2019 gesloten, maar in mei terug open gegaan.

donderdag 21  juni 2018 - Thuis - 202km

Er zijn werken aan de oprit van de autostrade in Kerken en het kost ons meer dan een half uur om via slecht aangeduide omleidingen de autostrade op te rijden. De rest van de rit naar huis verloopt zonder problemen en om 11:50 zijn we terug thuis.

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb