Ondanks Corona maar met een vaccin hopen we dit jaar toch ergens heen te kunnen gaan.

Welkom » Reistips » Sauerland

Sauerland

Het land der 1000 bergen

Sauer of zuur duidt op de overwegende noordelijke winden, die de richting van de valleien volgen. Het kan ook de verbastering zijn van de Sudeten die ooit uit het noorden het Sauerland binnenvielen.

Het is in elk geval een schitterend vakantieland ! Ideaal voor wandelaars en watersporters op de talloze stuwmeren. In de winter langlaufen of afdaling van de hoogste toppen. 

We waren hier enkele malen op hotel in Erflingshausen en éénmaal in Latrop en Bad Fredeburg. De laatste wandelvakanties waren met onze motorhome.

Erflinghausen - pasen 1996

Het Sauerland in het midden van Duitsland is het land van de duizend bergen. De vele stuwmeren met watersportmogelijkheden trekken de toeristen aan. Het is een paradijs voor wandelaars en fietsers.

Onze verblijfplaats, Erflinghausen, is een klein dorp(?) met hoop en al 20 huizen en één hotel, rust gegarandeerd dus.

Het Sauerland bezit 16.000 km wandelwegen en 2.500 km fietspaden. De fietsers moeten wel een goede conditie hebben, op de duizend bergen liggen namelijk duizend hellingen. Langs de oevers van de stuwmeren zijn prachtige, vlakke, fietstochten te maken.

Dit betekent niet dat het Sauerland enkel een zomerbestemming is. Wij gingen verschillende keren tijdens de Paasvakantie. Vriesnachten, een heldere koude morgen en zonnige dagen met een staalblauwe lucht waren een ideaal decor voor een schitterende vakantie. Natuurparken zorgen er voor dat het grootste deel van het Sauerland nog een echt natuurlijk karakter heeft. Onze verblijfplaats, Erflinghausen, ligt in het natuurpark Homert.

Zwart-wit vakwerk is typisch voor de Sauerlandische huizen. De bouwmaterialen zijn van eigen bodem: breuksteen en leisteen, eikenhout voor dorpels en steunbalken.

In Duitsland wordt jaarlijks een nationale wedstrijd georganiseerd onder de vlag "Unser Dorf soll schöner werden". De dorpen van het Sauerland staan regelmatig bovenaan de erelijst.

Sauerland, bierland. Zeer bekende Duitse pilsbrouwerijen zoals Veltins en Warsteiner liggen in het Sauerland. Daarnaast zijn er een heleboel partikuliere brouwerijen, zoals de Essel-Bräu in Eslohe.

Ons verblijf

"Haus Kremer" te Erflinghausen was het prototype van een Duits "Gasthof". Geen grote luxe maar wel comfort, lekkere keuken zonder liflafjes en alles is zeer netjes. 

De naam is ondertussen eens veranderd in "Hofhotel Kremer” maar de website is van 2017 verdwenen. Ik vermoed dat de boel op de fles gegaan is. Spijtig, het was een zeer aangenaam gasthof.

Een kleine greep uit de bezienswaardigheden, vlot bereikbaar van uit Erflinghausen

In Ramsbeck kan je onder de aarde een mijnbouwmuseum, een vroegere zink- en loodmijn bezoeken. De rondleiding, tot 1,5 km diep, wordt voornamelijk door ex-mijnwerkers verzorgd.

De Bilsteinhöhle, druipsteengrotten, gelegen in het Arnsberger natuurpark tussen Warstein en Hirschberg, werden in 1887 bij wegwerkzaamheden ontdekt. Tijdens een 30 minuten durende rondleiding kan je met de stalagmieten en stalagtieten kennismaken. Vlakbij de grotten bevindt zich een klein wildpark.

De Kahler Asten (841m) is de hoogste "berg" van het Sauerland. Hij ligt in de omgeving van Winterberg, de hoogst gelegen stad van het vroegere West-Duitsland. Winterberg is een bekend luchtkuuroord en wintersportcentrum met zowel alpijns skiën als schansspringen. De ijspiste is het ganse jaar geopend.

Vanop de 30 meter hoge uitkijktoren van de Hohe Bracht (620m), niet ver van Bilstein op de baan van Grevenbrück naar Olpe, heb je een prachtig vergezicht. Het is een zeer geliefd wandelgebied.

De Bruchhauser Steine zijn een natuurmonument in de omgeving van Olsberg. Vanop de stenen, enorme rotsen tot 90m hoog, heb je een prachtig vergezicht.

Winnetou en zijn indianen ! Zoals op vele plaatsen in Duitsland worden er in Elspe openlucht wild-west liveshows, Karl-May Festspiele, gegeven. Een trein wordt overvallen, een indianenstam jaagt te paard voorbij, er wordt geknokt en geschoten. De voorstellingen vinden plaats in het openluchttheater bij het natuurreservaat "Rübenkamp".

Arnsberg zal nog wel een belletje doen rinkelen bij de Belgische soldaten die hun diensttijd in Duitsland doorbrachten. Het is een schilderachtig stadje dat gekend is bij kunstenaars en toeristen. De Altstadt van Arnsberg is op een heuvel gelegen, aan een bocht van de Ruhr. Vanaf de ruïnes van het kasteel op de Schloßberg heb je een mooi uitzicht op het stadscentrum en over de Ruhrvallei. Ten noorden van Arnsberg ligt de MöhneSee, een 10 km lang stuwmeer.

Voorbij de MöhneSee, op 20km van Arnsberg, ligt de Hanzestad Soest. In deze garnizoenstad van het Belgisch leger (van 1946 tot 1995) hebben honderdduizenden dienstplichtigen hun legerdienst volbracht. De stad Soest is niet enkel voor ex-militairen een aanrader. De oude gebouwen, de St. Patrokli-dom, Wiesenkirche en de bochtige straatjes binnen de bijna volledige stadsmuur zijn kenmerkend voor het middeleeuws karakter van de stad.

Latrop - april 2006

Onze verblijfplaats in april 2006 is Latrop, Bundesgolddorf in 2004 en aan het einde van een korte vallei gelegen.  Vanuit Fleckenberg, aan de hoofdbaan B236 naar Schmallenberg, bereik je na 10min de algehele rust.

Latrop heeft ca. 200 inwoners en is een eerste maal ter sprake gekomen in geschriften van 1257. Het was toen de naam van een hofstede, een grote boerderij. Andere hofsteden waren Wiesentrop en Gellentrop, die evenals Latrop uitgroeiden tot een klein dorp. De meeste huizen in Latrop zijn in vakwerk uitgevoerd.

Het huidige Latrop is een vakantieoord met ongeveer 200 bedden in hotels, pensions en vakantiewoningen. De belangrijkste attractie zijn de schitterende wandelmogelijkheden. Van vlakke wandelingen door het dorpspark over eenvoudige rondwandelwegen

* Hubertusweg - 2.5km
* Störmeckeweg - 3.0km
* Bamickeweg - 4.0km
* Buttersiepenweg - 4.2km

Ons verblijf voor een weekje vakantie begin april 2006 is het Gasthof Hubertushöhe (***) 3 Duitse sterren waard. Het is een mooi gelegen  hotel dat volledig op wandelaars ingesteld is.

Na een harde wandeling kan de lift naar de bovenverdieping deugd doen! Het huis ligt aan de bosrand en heeft een eigen park, minigolf en watertretbekken.

Ons verblijf is ons zeer goed bevallen, alles is op wandelaars en rustzoekers afgestemd. 

Sauerland - Schmallenberg - Sorpetal - Willingen

Maak een Gratis Website met JouwWeb