Wezer

Sprookjesland

Assepoester, Doornroosje en Sneeuwwitje ken je zeker, de vliegende baron van Münchhausen wellicht ook.

Al die sprookjes met daarboven nog een hoop moois voor groot en klein vind je langs de Weser in het Weserbergland. De Weser ligt in het noorden van Duitsland. Wil je fietsen, een boottocht maken, wandelen of een porseleinmuseum bezoeken, langs de Weser kan dit allemaal.

Je kan langs de Weser heerlijk fietsen, alhoewel de fietsvoorzieningen - cafeetjes - niet zo dik gezaaid zijn dan langs de Moezel. De fietsroute volgt de Weser langs één zijde van de stroom.  Voor motorhomes zijn er zeer veel staanplaatsen en campings langs de Weser, waarbij de staanplaats in Höxter speciaal vermeld moet worden. De "Platzwirt" hangt de in de vooravond bestelde broodjes voor 8u 's morgens aan de deurklink van je motorhome.

Bezienswaardigheden

Ik beschrijf de bezienswaardigheden van het westen naar het oosten de loop van de Weser volgend. Af en toe moet je me wel een zijsprongtje toelaten maar we gaan nooit verder dan 50km van de rivier.

Hameln is op 40km van Polle gelegen, waar we ooit in een niet zo goed hotel verbleven. Je kent wellicht het sprookje van de rattenvanger van Hameln. Hameln is bij de meesten enkel gekend om zijn rattenvangersprookje maar het heeft veel meer te bieden.

Het Rattenvangerhuis uit 1603 is met zijn schitterend versierde gevel kenmerkend voor de gebouwen uit de Weserrenaissance. Het centrum van Hameln staat vol met prachtige huizen uit de tijd van de Weserrenaissance. In de 16de en 17de eeuw werden ze gebouwd met het geld uit een bloeiende graanhandel. Alle scheepsladingen moesten wegens een rotsdrempel in de Weser tot 1732 in Hameln overgeladen worden.

De Hämelschenburg aan de weg door het Emmerthal is het pronkstuk van de Weserrenaissance. Het slot is nog steeds in het bezit van de familie van de oorspronkelijke opdrachtgever, de humanist en kunstminnaar Jürgen van Klencke.

De geneeskrachtige bronnen van Bad Pyrmont zijn bekend bij kuurgasten. De vorstelijke lanen, de witte "bronnentempels", de badhotels en het Kurpark ademen nog steeds de sfeer uit van een rijk verleden. Vorsten, kunstenaars en wetenschappers bezochten dit toen zeer sjieke en exclusieve herstellingsoord.

Landschapsschoon, watersport en rondvaarten op de Weser zijn belangrijk voor het kuuroord Bodenwerder. Bodenwerder is bij de sprookjesliefhebber voornamelijk als geboorte- en overlijdensplaats van de Baron von Münchhausen gekend. De baron was een uitstekend verteller, maar zijn sterk overdreven oorlogs- en reisverhalen maakten hem onsterfelijk als "Leugenbaron".

Begin vorige eeuw werd Schwalenberg door de kunstenaars ontdekt en is sindsdien een schildersstadje gebleven. De aantrekkingskracht van Schwalenberg ligt in de vele mooie vakwerkhuizen en de huizen van de stadsboeren.

Het schitterende straatbeeld van 'Villa Huxori' dateert grotendeels uit de 16de en 17de eeuw. Het trotse raadhuis en de stijlvolle burgerwoningen van Höxter zijn versierd met waaierdecoraties uit de Noordduitse renaissance.

Het klooster Corvey, 2 km van Höxter aan de Weseroever gelegen, was één der meest invloedrijke geestelijke en culturele centra van Noord-Duitsland.

In 1747 werd Fürstenberg een centrum voor het maken van kunstzinnig porselein. Het porselein is herkenbaar aan een gekroonde blauw "F". In het porseleinmuseum kan je de uiteenlopend stijlen van de voorbije eeuwen bewonderen. De museumwinkel zal je doen watertanden!

In 1699 werd het streng symmetrische barokstadje Karlshafen opgericht om de tolheffing in Münden te ontwijken. Dankzij de ontdekking van een zoutwaterbron werd het Bad Karlshafen en kende een stormachtige ontwikkeling.

In de beuken- en sparrenbossen van het Reinhardswald adem je nog de sprookjessfeer van de gebroeders Grimm in. In het vakantiedorp Gieselwerder, 50km van Polle, vind je een soort Madurodam van het Weserbergland, de Mühlenplatz. Modellen van oude windmolens, watterradmolens burchten en kerken zijn hier kunstig samengebracht.

De Sababurg, halverweg de weg naar Gottsbüren, zou model gestaan hebben voor het sprookjesslot van Doornroosje. Op enkele km van de Sababurg vind je een park met halfwilde paarden, wisenten en een museum over het bos als economische leefgemeenschap.