Ondanks Corona maar met een vaccin hopen we dit jaar toch ergens heen te kunnen gaan.

Welkom » Reistips » Ramsau

Ramsau

Ramsau, fjord in de bergen

Ramsau ligt in het uiterste zuiden van Duitsland. Het ligt op 668m hoogte juist over de eerste rand van de Alpen in een schitterende bergnatuur. Ramsau is in een bebost dal gelegen aan de voet van de Hochkalter (2608m).

Midden in het dorp staat de veelgefotografeerde en geschilderde Pfarrkirche. Cultuur opsnuiven kan je er niet direct. Salzburg, op 31 km van Ramsau, biedt je daar wel voldoende gelegenheid toe. De natuur is er echter zeer mooi. Hoge bergen, meren en dalen vol groen en rust. De wandelingen, van vlakke panoramawandeling tot steile klim naar een berghut, bieden aan iedereen voldoende mogelijkheden.

Ons verblijf in juli 2000 is het Gästehaus Martinsklause in Ramsau.

De Martinsklause is gekend voor het uitgebreide ontbijt met streekproducten. Zelfs heel grote eters kunnen hier de nodige energie opdoen om een dag te trekken in de bergen. De kamers zijn ruim, kraaknet en voorzien van alle comfort.

De gastvrouw is een voormalige biatlon-atlete en heeft een glimlach voor elke bezoeker.

Wij waren hier zeer tevreden maar ik heb er geen idee van hoe de kwaliteit van het verblijf op dit ogenblik is !

Dorp en verblijf liggen aan de rand van het natuurpark van Berchtesgaden. Het verblijf is zeer goed gelegen, tegen het dorpscentrum en dichtbij wandelingen en restaurants. De streekbus stopt op 100m en voert langs de meeste bezienswaardigheden.

Ramsau is een klein dorp zonder uitgangsleven en de restaurants nog typisch Beiers. Eens donker is het dorp stil, er valt niets meer te beleven. Voor rustzoekers is dit dorp een aanrader.

Ramsau ligt in een smalle, langgerekte vallei. Alle vlakke wandelingen volgen de vallei of vertrekken na een nijdige klim vanop de hellingen van de omringende bergen. Alhoewel er verschillende mooie wandelingen uit Ramsau zelf vertrekken moet je na enkele dagen toch je wandelgeluk wat verderop gaan zoeken.

Vanuit de Martinsklause bereik je na 300m de ingang van het Zauberwald, een mooi bos bezaaid met grote rotsblokken. Hier begint de wandelweg naar de Hintersee, 4km van Ramsau gelegen. Vanaf de Hintersee kun je door het natuurpark van het Klausbachtal naar het berghotel Hirschbichl (1153m) op de Duits-Oostenrijkse grens. Buiten de postbus zie je hier enkel trekkers met rug- en knapzak. Dit is een mooie en gemakkelijke dagtocht. Wil je de tocht inkorten dan kan je ook met de auto tot aan de Hintersee en vanaf daar de tocht starten.

De Soleleitungwandeling is waarschijnlijk de gekendste wandeling van Ramsau. De inwoners noemen ze ook wel eens spottend de gepensioneerdenwandeling. Dit laatste omdat de wandeling volledig vlak is. Ze volgt namelijk een oude zoutleiding van Berchtesgaden naar Bad Reichenhall. Om er te geraken moet je eerst tot 900m klimmen en dan heb je dit schitterend panorama.

De Alpen liggen vol kloven waardoor het smeltwater van de gletsjers een weg zoekt naar het dal. De wellicht mooiste wandeling van Ramsau leidt vanaf de Wimbachbrücke aan de Alpenstrasse nabij Ramsau door de Wimbachklamm naar het Wimbachtal. Door dit prachtig hooggebergtedal stap je langs een geleidelijk stijgend wandelpad in een drietal uur naar de Wimbachgrieshütte (1327m). Vanaf hier kan je in meerdaagse tochten de berghutten rond het Steinernes Meer bereiken. Dit is een niet al te moeilijke wandeling die je echter onder een brandende zomerzon wel doet afzien.

Berchtesgaden is één der meest bezochte toeristenplaatsen van de Beierse Alpen. Het is schitterend gelegen in een decor van Watzmann (2713m), Hochkalter (2653m) en Schönfeldspitze (2653m). Ten oosten van Berchtesgaden ligt boven de Kehlstein (1834m) het "Adelaarsnest" van Hitler. De stad zelf, met autovrij centrum, is niet heel mooi maar de omgeving is het des te meer.

De Königssee, de Salzbergwerke en de Jenner (1874m) zijn de grootste toeristische trekpleisters van Berchtesgaden.

De Königssee is voor velen het hoogtepunt van het Berchtesgadener land. Ze is bijna 8km lang, 1200m breed en 189m diep. De Königssee ligt als een Alpen-fjord uitgehouwen tussen de steile wanden van het hooggebergte.

Je kan met elektrische bootjes naar het schilderachtige St. Bartholomäkerkje varen, onderweg genietend van één der mooiste panorama's van de Beierse Alpen.

De Rossfeld Höhenringstrasse (tolweg) werd in de jaren 50 op 1600m hoogte aangelegd. Het hoogste traject volgt de Duitse-Oostenrijkse grens en biedt mooie uitzichten op de omringende bergen en dalen.

Een 4tal km van Berchtesgaden ligt het barokkerkje Maria Gern. Het dal zelf is prachtig en heel rustig. Vanuit Maria Gern kan je te voet naar de Almbachklamm, of dagtochten (tot 6 uur) maken naar de omringende toppen.

De Almbachklamm is een prachtige rotskloof ten zuiden van Marktschellenberg. Het pad door de kloof naast het brullende water van de Almbach is met stalen afsluitingen beveiligd. De wandeling heen en terug vergt ongeveer anderhalf uur. Bij de ingang van de kloof staat er een Kugelmühle, een watermolen die marmeren stenen slijpt tot glanzende knikkers.

Een bezoek aan de zoutwinningen van de Salzbergwerke kan bij elk weer gebeuren. In een tocht doorheen grote onderaardse zoutgroeven leer je alles over de zoutwinning en de heilzame werking van het zout. 

Maak een Gratis Website met JouwWeb