Ondanks Corona maar met een vaccin hopen we dit jaar toch ergens heen te kunnen gaan.

Welkom » Reistips » Moezel

Moezel

De Moezel is een kortbij-bestemming in het westen van Duitsland.

Niet de zogenaamde meerwaardezoeker komt hier aan zijn trekken maar eerder diegene die houdt van een wandeling, een fietstocht, een wijntje op een terrasje. Het leven verloopt langzaam aan de Moezel, de Moezel stroomt ook langzaam.

Als verblijfplaats kozen we vele jaren het wijndorp Graach aan de Midden-Moezel. Vanaf 2009 toeren we met een motorhome langs de Moezel. 

Graach aan de Moezel

Wij gaan al van 1987 graag naar Graach, een zeer klein en rustig dorpje, maar een prima uitvalsbasis en nog beter wijndorp. We blijven er komen, maar tegenwoordig is het meer een korte stop en geen verblijfplaats meer.

Himmelreich, Domprobst en Abtsberg zijn de namen van bekende wijnhellingen.

Graach ligt in het midden van de Moezel en je kan van daaruit de Moezel zowel stroomop- als stroomafwaarts verkennen. Enkele dagen zijn voldoende om het levensritme te laten dalen naar een natuurlijker niveau.

Langs de Moezel loopt een wandelpad dat tevens een fietspad is. Meestal is het vlak maar soms gaat het steil de wijnbergen (!) in. Via de wijnbergen of het wandelpad langs de Moezel kan je naar de parel van de Moezel, Bernkastel.

De Moezel is een paradijs voor fietsers. Via brede, mooie, vlakke en zeer goed aangeduide fietswegen kan je de Moezel in beide richtingen volgen. Ben je moe dan zijn er ontelbare rustplaatsen of je neemt gewoon de boot tot een volgend dorpje. Op de website van Duitsland vind je een hoop informatie over fietstoeren, fietsverhuur enz. Via de organisatie "Movelo" kan je op verschillende plaatsen een electrische fiets huren.

Wandelaars kunnen vanuit Graach enkele mooie tochten maken, bijvoorbeeld over de Schäferei naar Traben Trarbach. Een niet al te moeilijke maar in de zomer zeer hete wandeling door de wijngaarden. Vanuit Traben Trarbach vertrekken boten die je in een drietal uren terug naar Graach brengen.

Graach zelf heeft niet veel bezienswaardigheden, maar de Graacher Schanzen zouden einde 18de eeuw een kleine bijdrage geleverd hebben tot het ontstaan van België. Hans Josef van wijnhuis Christmann - Thanisch weet er alles van.

Verblijven aan de Moezel

Verblijven aan de Moezel doe je in hotels of bij partikulieren (wijnboeren) in gastenkamers (zimmer). Wanneer het bordje "Frei" buiten aan de deur hangt heb je nog plaats.

Een gastenkamer is iets goedkoper maar de kwaliteit is vergelijkbaar met de gewone hotels. Het ontbijt is er meestal niet onder buffetvorm maar steeds zeer verzorgd.

Behalve in het najaar tijdens de wijnfeesten en tijdens de weekenden, is reserveren voor een gastenkamer niet nodig, er zijn er voldoende. Wij verbleven vroeger steeds in het familiehotel Zum Josefshof in Graach. Alhoewel het een oud hotel was waren we er steeds tevreden en hebben we er lekker gegeten. Sinds de verkoop in 2012 zijn we er niet meer geweest.

Voor de zwervers met een motorhome is er in Graach aan de Moezel een heel grote staanplaats, “Sun Park”. 

Links en rechts van de Moezel

Beknopte beschrijving van bezienswaardighden langs de Moezel, stroomopwaarts beschreven vanaf de monding in de Rijn te Koblenz tot Bernkastel-Kues en verder naar Trier.

Koblenz heeft een mooie binnenstad en ook de promenade aan Das Deutsche Eck aan de samenvloeiing van Moezel en Rijn is de moeite waard.

Een beetje weg van de Moezel in de Eifel ligt Maria Laach, een Benedictijner adbij met daarbijhorende plantenkwekerij. Niet ver daarvandaan ligt Mayen, industriestad maar met een mooie, verkeersvrije binnenstad.

Vanuit Moselkern kan je te voet naar Burg Eltz, een prachtig gelegen nog steeds bewoonde burcht.

Cochem is waarschijnlijk de bekendste plaats aan de benedenmoezel. Ik vindt ze veel te druk en niet zo mooi. Het kasteel zou binnenin wel mooi zijn. Ik ben er nooit geweest wegens kastelenindigestie.

Enkele kilometers voorbij Cochem vindt je Beilstein, piepklein maar o zo schattig aan de Moezel gelegen.

Niet ver van Zell (Schwarze Katze wijn) ligt Marienburg, enkel te voet te bereiken. Vanop het terras van het cafe heb je een schitterend uitzicht over de meanderende Moezel. Je laat de auto best staan op de linkeroeverparking waar de spoorwegbrug de Moezel dwarst. Links vertrekt er een smal voetpad naar Marienburg.

Een schattig dorpje is Pünderich, waar je ook met een motorhome een rustige staanplaats onder de bomen vindt.

Een 50-tal kilometer van de Moezel op de Hunsrück ligt Idar-Oberstein met een uniek  edelstenenmuseum. Je kan er slijperijen bezoeken, zelf edelstenen zoeken maar vooral het museum is de trip waard. Herrstein, een middeleeuws stadje met gerestaureerde historische kern, ligt aan de Edelsteinstrasse.

Voor we in Graach aankomen, in Zeltingen-Rachtig, kan je een zijsprong richting Eifel maken. Het eerste stadje dat je dan tegenkomt is Wittlich. Gezellige binnenstad, leuke pleintjes en aangename winkels. Op de oude markt van Wittlich staan verschillende fraaie gebouwen.

Nu komen we aan Graach en ik ga graag naar Graach. Het is een bijzonder rustig dorp, centraal gelegen zodat je prachtige uitstappen langs de Moezel kunt maken. In het dorp zelf is niets te zien of te doen! Je kan er wandelen en Bernkastel bezoeken, dat is slechts 2km of 20min te voet door de wijngaarden.

Bernkastel is voor mij de parel aan de Moezel, de vakwerkhuizen rond de markt en de aanliggende straatjes, de burcht, het wijnmuseum, de rondvaartboten, de wijnbergen .......

Neumagen is een pittoresk dorp en van uit Trittenheim kan je een mooie wandeling maken naar de Laurentiuskapel. Trittenheim is ook bekend voor zijn rode wijn.

Meer naar het Zuiden vind je Trier. Mooie stad met talrijke overblijfselen van de Romeinen. De Romeinen wisten toen al het microklimaat van de Moezel en zijn wijn te waarderen. Op de terugweg naar huis is Trier een aanrader, zowel om te bezoeken als om inkopen te doen. Aan de Porta Nigra, 200m van het centrum, is er een grote overdekte parking.

Rondrit met de auto over de Hunsrück en de Saar

In Bernkastel nemen we de tunnel richting Longkamp en de hoogvlakte.

Onze eerste bestemming is de Erbes-kopf voorbij Morbach. In de winter is dit een skigebied maar in de zomer is het er kalm. Boven op de top - 818 m hoog - staat een uitkijktoren. De bomen beperken het zicht tot één richting. Aan de voet van de heuvel - berg - is er het Hunsrückhaus met tentoonstellingen en informatie over de streek. Voor de kleinsten is er een speeltuin en een rodelbahn.

Vanaf hier gaat het dwars over de hoogvlakte richting Saarburg. Dit charmante stadje aan de Saar heeft in een kloof in het centrum molens en watervallen op de Leukbach, een zijrivier van de Saar. Langs de bovenzijde is de kloof omzoomd met terrasjes. Het ruisende water geeft dorst.

Van Saarburg rijden we richting Mettlach, de stad van Villeroy-Boch. Mettlach is een zeer rustig stadje aan de Saar. In het bezoekerscentrum van de firma Villeroy&Boch vindt u het keramiekmuseum. Buiten de keramiek heeft het stadje nog bezienswaardigheden zoals de 1000-jarige "Oude Toren", de voormalige benedictijnenabdij, de Schinkel-fontein, het kasteel Montclair, de met mozaïeken versierde parochiekerk of het historische park van de abdij.

Na Mettlach rijden we richting Hermeskeil met zijn vliegtuigmuseum en zo terug naar Graach.

Maak een Gratis Website met JouwWeb