Ondanks Corona maar met een vaccin hopen we dit jaar toch ergens heen te kunnen gaan.

Welkom » Reistips » Bodensee

Bodensee

De Bodensee is een groen meer, omzoomd door wijngaarden, fruit- en groententeelt, tuinen en parken. Een netwerk van veerboten verbindt de oeverplaatsen met elkaar. Langs het meer is het goed fietsen en wandelen. Het meer is een toeristische topper,  de eerste sporen van het zuiden zijn merkbaar onder de platanen van Meersburg. De Bodensee is één van de grootste binnenmeren van Europa, het ligt in het zuiden van Duitsland en grenst aan Zwitserland en Oostenrijk.

Het klimaat wordt merkbaar zachter rond de Bodensee, de subtropische tuin van het eiland Mainau is daar een bewijs van

Van in de oudheid woonden mensen langs het meer, de paalwoningen in Unter-Uhldingen getuigen daarvan. Uit recentere tijden dateren de talrijke barokke kerken en kloosters.

Sportieve toeristen kunnen volledig rond het meer fietsen. De fietsweg is redelijk vlak, alhoewel er hier en daar steile stukken in voorkomen.

We beginnen onze beschrijving aan het uiterste westpunt van het meer. We zullen niet alle interessante plaatsen kunnen beschrijven want we hebben ze niet allemaal bezocht. 

Wij verbleven éénmaal in Langenargen en een volgende maal bezochten we met een motorhome het westen van het meer.

Aan de uitloop van de Untersee, waar het meer in de Rijn overgaat, is het Zwitserse schilderachtige stadje Stein am Rein gelegen. Zoals in het verder gelegen Schaffhausen zijn de huizen hier uitbundig beschilderd. Hier ligt ook de brug die je met de fiets of de auto aan de overkant van het meer brengt.

Langs de oever van de Untersee, op Duitse bodem, liggen kleine toeristenplaatsjes, mooi om langs te fietsen maar weinig interessant voor een langer bezoek. 

In de Gnadensee ligt Reichenau, het schiereiland van de bloemen- en groetenkwekers. Op het eiland is het rustig fietsen door de groetentuinen, langs de oevers van het meer en door de weinige dorpjes. Voor motorhomes is er een mooie staanplaats, die echter snel volzet is.

In de Überlinger see ligt het 45ha grote subtropisch bloemeneiland Mainau. Aan de andere oever ligt in Birnau de bedevaartskerk Sankt Mariën. De fresco’s en het barokke interieur komen tot leven door het vele licht dat door de vensters de kerk binnenstroomt.

In Unter-Uhldingen, een stil vakantieplaatsje, is de grote attractie het openluchtmuseum over de paalwoningen. 

Meersburg is één van de belangrijkste toeristenplaatsen langs het meer. Van op de promenade heeft men een mooi uitzicht op het meer en de Zwitserse bergen in de verte. De rondwandeling door de steile straatjes voert tot in de wijngaarden.

In Friedrichshafen kan je via het autoveer de oversteek naar Zwitserland maken. Het is de stad van de Zeppelin, de bestuurbare luchtballon. Het Zeppelin-Museum ligt aan de oever van het meer. De promenade is lang en de restaurantjes zeer uitnodigend.

Tussen Friedrichshafen en Langenargen loopt het fietspad door een natuurgbied. Van Langenargen naar het oosten kan men via het schilderachtige Wasserburg naar Lindau fietsen.

Lindau is de parel aan de Bodensee. Het is een eilandstad, via een brug met het vasteland verbonden. De kleine straatjes, de bedrijvigheid aan de haven, het aangenaam klimaat dompelen je tijdens een bezoek aan de enige Beierse stad aan het meer in echte vakantiesfeer. 

Je kan via de Seebrücke het eiland bereiken maar het binnenvaren van het eiland tussen de ingangstorens op het einde van de havenpieren is veel indrukwekkender.

We zijn aan het einde van het Duitse deel van de Bodensee gekomen. Zowel voor wandelen, fietsen als genieten vanop de rondvaartboten is het een prachtige vakantiebestemming die nooit zal vervelen.

Ten noorden van de Bodensee ligt de streek van Oberschwaben en de Donau. Prachtig om te fietsen, te wandelen en de vele barokke kerken en kloosters te bezoeken.