Ondanks Corona maar met een vaccin hopen we dit jaar toch ergens heen te kunnen gaan.

Welkom » Met de mobilhome op reis

Met de mobilhome op reis

Het aantal mobilhomes op de weg neemt spectaculair toe de laatste jaren. Door het Coronavirus is die trend in 2020 nog toegenomen.

Een mobilhome, motorhome, wohnmobil, camper, husbil, bobil of camping-car, het is allemaal hetzelfde. In België heet een mobilhome officieel een kampeerwagen.

Opgepast, in Frankrijk is een mobilhome een stacaravan!

Wil je een mobilhome kopen, dan hou je best rekening met enkele zaken:

 • welk type rijbewijs heb je. Met een rijbewijs B ben je beperkt tot 3500kg, met een C1 heb je meer speling tot 7 ton.
 • met hoeveel personen wil je op reis wilt gaan, want dat bepaalt het aantal slaapplaatsen en zitplaatsen met een gordel
 • met veel volk en 1 wc-cassette van 15 liter kan je bij slecht weer een probleem hebben. Een afzonderlijke tank voor zwart water (wc) kan dan noodzakelijk zijn, maar dat vind je meestal enkel in de grotere en duurdere modellen.
 • hoe meer personen hoe groter en hoe zwaarder
 • hoe beter de uitrusting (dubbele bodem, dikkere wanden) hoe zwaarder
 • wil je een integraal, een half-integraal of een alkoofmodel? Dat laatste zal je nog weinig vinden, maar bij de camionettes (van in het Engels) zal je keuze te over hebben
 • heb je nog nooit gekampeerd, huur dan eerst een mobilhome zodat je zeker bent dat je het wel graag doet. Huren is duur maar een mobilhome na één jaar verkopen omdat je het niet tof vindt heeft ook een kost.

Wat vind ik nuttig:

 • enkel propaangas gebruiken, want butaan kan bevriezen!
 • een combi- verwarming op gas en elektriciteit. Verwarmen verbruikt erg veel gas en met twee flessen van 10kg gas kan je in voor- en naseizoen snel in de problemen komen. Je vertrekt ook niet altijd met twee volle flessen! Op alle campings met de Campingcard (zie verder) en op vele staanplaatsen is de elektriciteit in de prijs begrepen of aan een vaste prijs per dag. Moet je per kwh betalen dan gebruik je beter gas indien je daarvan genoeg hebt. Hou er wel rekening mee dat de Europese landen bijna allemaal andere aansluitingen hebben voor de losse gasflessen. Wil je in Spanje een gasfles kopen, zorg dan ook voor de nodige aansluitingen!
 • Een twijfelgeval: Een alternatief voor gasflessen is een LPG-installatie. Hiermee kan je de gasvoorraad onderweg aanvullen en heb je geen bevoorradingsprobleem. LPG kent wel een standaardaansluiting.
 • een volledig vlakke dubbele bodem die comfortabel is bij vorst in voor- en najaar.
 • een "garage" waar je fietsen veilig in kunt opbergen
 • een automaat (heb ik niet)! De Fiat-automaat van 2020 schijnt zeer goed te zijn.

Met de mobilhome op weg.

Hoe vind je onderweg een staanplaats met water, loosput voor grijs- en zwart water.

Grijs water is het water van het bad en van de keuken.

Zwart water is de wc.

In de noordelijke landen Finland, Zweden en Noorwegen heb je het allemansrecht, maar mijn ervaring is dat op de mooiste plaatsen langs de Noorse fjorden er een kampeerverbod is. De mooie plekjes zijn ingenomen door campings.

Ik zoek staanplaatsen via websites als Campercontact en park4night. Die hebben beide ook een heel goede app voor onderweg. Je heb voor beide app's  een jaarabonnement indien je alle mogelijkheden wilt benutten. De basisversies zijn gratis en vooral bij park4night is deze reeds erg uitgebreid..

Voor Frankrijk is Campang-car park een aanrader, het is een bedrijf dat staanplaatsen uitbaat.  Je moet de levenslang geldige aansluitingskaart kopen en dan kan je op vele staanplaatsen terecht. Enkel diegenen met een lidkaart hebben er toegang en in de dagprijs is steeds elektriciteit, verzorging en meestal wifi inbegrepen..

In het voor- en naseizoen kan je in vele campings aan een verminderde prijs terecht. Je koopt daartoe de gidsen van Campingcard ACSI en met de lidkaart daarin krijg je op vele plaatsen korting. In de gids of op de site kan je de campings uitkiezen en krijg je een idee van de uitrusting, de kwaliteit en de prijs. Voor meer keuze tussen de campings heb je de site van EuroCampings.

Ga je graag naar Italië, dan kan je op Agricamper Italia info vinden over staanplaatsen bij de (wijn)boer, voor Frankrijk heb je dat natuurlijk ook, France Passion. Hou je van Duitsland, kijk dan even op TopPlatz.

Er zijn nog vele websites en app's waar je staanplaatsen en campings op vindt, maar dit zijn de voornaamste die ik gebruik.