Ondanks Corona maar met een vaccin hopen we dit jaar toch ergens heen te kunnen gaan.

Welkom » Garmin 760 LMT-D

Garmin 760 LMT-D

Evaluatie van de Garmin 760 LMT-D vanaf de aanschaf in 2014

+ Het gebruik van de GPS valt mee, het scherm is groot, goed leesbaar alhoewel de resolutie klein is. 

+ De verkeersinfo werkt goed, de accuraatheid hangt af van diegene die de info verstrekt, niet van Garmin. 

= ik heb de afmetingen van de wagen aangepast en het gewicht op 4ton gebracht. Hierdoor worden de kleine wegen vermeden maar op de autostrade laat hij mij niet harder dan 90 rijden en begint daarboven vervaarlijk te piepen. Meer dan 3,5ton mag ook niet en dat wordt dan in het breed op het scherm uitgesmeerd. Dit is ook geen ideale oplossing maar mits het volume te dempen kan er wel mee geleefd worden.

- Zoals elke gps wil hij je door heel kleine wegjes sturen om 100m of 5 sec te winnen. De aanwijzingen moeten met de nodige reserve gevolgd worden. Een goede begeleider(ster) met een wegenkaart is een absolute aanrader! Een optie gemakkelijkste weg” zou een fantastische troef zijn. Je kan het ding instellen boven de 3,5 ton, maar dan begint het gejammer en geklaag wanneer je een weg toegelaten tot 3,5ton wilt nemen. Ook op autostrades krijg je direct snelheidswaarschuwingen. Het is te doen om kleine wegjes te vermijden maar ideaal is het niet.

- Rekenen en herrekenen gaat traag. Een route van 300km zonder autowegen krijgt hij niet berekend, dan blijft hij hangen bij 73%. Zo een route moet je in etappes berekenen. 

- herrekenen tijdens een rit op gewone wegen duurt veel te lang, je moet soms gewoon blijven staan en 10min wachten tot het ding uitgerekend is. Het is frustrerend om al rijdend op te berekening te moeten wachten.

- De mogelijkheden van de stembesturing zijn erg beperkt, zeker vergeleken met TomTom.

- Het updaten van het toestel was tot 2018  een ramp:

  • het gaat erg traag, enkele uren geduld is de boodschap
  • Garmin Express, het updateprogramma, geeft niet de mogelijkheid om maar een deel van Europa op te laden
  • bij de volledige kaart van Europa blijft er na twee updates maar 28mb meer vrij in het toestelgeheugen, geen plaats meer voor de 1gb van de ACSI en MHF-bestanden. 
  • ik hou mijn hart vast bij een volgende update, wie weet wil het ding dan nog updaten? Je hebt gratis updates gedurende de levensduur van het toestel maar ik heb een sterk vermoeden dat dit in maanden i.p.v. in jaren gerekend wordt.
  • vanaf 2017 werd Garmin Express aangepast en vlot de update opnieuw

De support van Garmin is weinig waard. De man aan de telefoon kende er minder van dan ik. De mail die ik stuur lezen ze maar half en ze willen mij steeds doen herbeginnen met updaten, hetgeen niet gaat. Enkel installeren van de ACSI en MHF-bestanden op een aparte microsd-kaart gaat wel, maar daarvoor moet support de bestanden apart willen opsturen. Dat kan de technische knobbel aan de telefoon niet, daarvoor moet hij toestemming en instructies vragen.

De update van de kaarten is begin 2017 wonderwel zonder problemen verlopen. ACSI-camping en MHF-camperplaatsen zijn wel niet aangepast.

Berekenen is eind 2017 een steeds groter probleem:

  • het herrekenen tijdens de rit kan minuten duren, zeker wanneer je aan het begin van een lange rit bent. Wanneer je dat in de stad voor hebt dan kan je fluiten naar de juiste weg. Vergeleken hiermee is Waze een snelheidsmonster.
  • Af en toe wordt het scherm grijs, je ziet geen kaart meer. Ik vermoed dat dit te maken heeft met de trage processor die de opbouw van het scherm niet berekend krijgt. 

Miserie!

De Garmin 760 LMT-D is geen aanrader. In feite heb ik nog geen enkele goede gps gehad, er ontbreekt steeds iets aan. 

Ik raad aan om de goedkoopste GPS te kopen die je kan vinden en gewoon om de twee jaar een nieuwe te kopen. Geen gedoe meer met updates en qua wegberekening is er volgens mijn (beperkte) ervaring weinig onderscheid tussen een goedkope en een heel dure.