Welkom » Reistips » Oberstdorf

Oberstdorf

Oberstdorf is de meest zuidelijke gemeente van Duitsland en het hoogste dorp (oberste Dorf) van de Allgäu.

Gelegen in een doodlopend dal, omzoomd door tweeduizenders, heeft Oberstdorf een gunstig klimaat met veel zon en weinig wind. Oberstdorf is de ideale verblijfsplaats voor diegenen die van bergen en wandelen houden. Oberstdorf is een wandelparadijs met meer dan 200 km bewegwijzerde wandelwegen. Het centrum van Oberstdorf is autoluw en de dalen ten zuiden van Oberstdorf, Oytal, Trettachtal en Stillachtal zijn verboden gebied voor auto's.

Bij een grote brand in 1865 werden de houten huizen van Oberstdorf grotendeels verwoest. Het centrum is volledig heropgebouwd en dankzij de autoluwe straten een aangenaam slenter- en winkelcentrum.

Je hebt de auto tijdens je vakantie in Oberstdorf niet nodig. Mits een kleine toeslag bij je gastenkaart, de Allgäu-Walser-Card, kan je een ganse week alle verplaatsingen met bus en trein maken. De bussen zijn stipt en rijden in de meeste dalen. Rondwandelingen met bus, trein en kabelbaan zijn een aanrader. Diegenen die de dalen rustig willen bekijken kunnen dit met paard en huifkar doen.

Het vakantiepubliek van Oberstdorf bestaat vooral uit senioren en families met kleine kinderen. Het is niet het zonneklopperspubliek met de "bak mij aan het spit- mentaliteit" van de Spaanse betoncostas, maar wel de stappers die je in de winter ook op de talloze wandelingen in Vlaanderen tegenkomt.

Alpinisten vinden hun gading in de wereldberoemde Heilbronner Weg of komen elkaar tegen op de Mindelheimer en Hindelanger Klettersteig

Eten en drinken zijn geen enkel probleem, keuze te over. Mijn culinair hoogtepunt (mm) is ieder jaar een groot glas koude botermelk bij een boer in de bergen. 

Verblijven in Oberstdorf

In Oberstdorf een vakantieverblijf vinden is geen probleem. Oberstdorf kan 10.000 gasten herbergen in hotels, Gasthöfe, pensions, private kamers en vakantiewoningen. Er is voor elk wat wils en de verblijfsplanner op de website van Oberstdorf doet de rest.

Wij verbleven verschillende jaren in een appartement aan de Lorettostraße. Dat is de rustige kant van Oberstdorf, richting autovrije dalen.

Als je een appartement huurt is het wel interessant om een broodjesdienst (Semmelservice) te hebben. In dat geval hangen de broodjes voor 8u 's morgens aan je deurklink. Opgepast, 't zondags zijn de meeste bakkers gesloten!

Activiteiten

De toerist die cultureel wil verwend worden is te ver de bergen in gereden. Alhoewel er talrijke Kurkonzerte en Heimatavonden zijn, beperkt het culturele zich tot de muziekconcerten. De Oberstdorfer muziekzomer - klassieke muziek - is wel een begrip in de Allgäu.

Wij waren er enkele malen in de zomer, maar Oberstdorf doet enorme moeite om ook de wintertoerist, vooral de langlaufer, te verwennen. Oberstdorf is een wandelparadijs met meer dan 200 km bewegwijzerde wandelwegen. Je kan rustig beginnen wandelen via de terrein-kuurwandelpaden. Deze zorgen voor conditie doch niet meteen voor transpiratie. De natuurleerpaden geven uitleg over de inheemse flora en fauna.

Ervaren bergbeklimmers vertellen enthousiast over de wereldberoemde Heilbronner Weg. Alpinisten komen elkaar tegen op de Mindelheimer en Hindelanger Klettersteig. Liefhebbers van tochten ontdekken de oergezellige berghutten. Met de Nebelhorn-, Fellhorn- of Söllereckbahn kunnen ook minder sportieve gasten comfortabel van het panorama genieten. Vanaf de Nebelhorn zijn niet minder dan 400 bergtoppen te zien.

Dorpen en dalen

Ten noorden van Oberstdorf liggen de deelgemeenten Schöllang, Reichenbach en Rubi, ten westen Tiefenbach en Kornau. Het zijn mooie en zeer rustige plaatsjes, in de vlakte gelegen, zonder speciale bezienswaardigheden.

De Breitachklamm, een prachtige door gletsjerwater uitgesleten kloof aan de weg naar het Oostenrijkse Kleinwalsertal, is één van de mooiste bezienswaardigheden van de Allgäu. De Klamm is bijna 2 km lang, soms breed soms smal, met rotswanden tot 100m hoog. Een wandeling door de kloof is zomer en winter een belevenis.

Het Stillachtal ten zuiden van Oberstdorf is een paradijs voor wandelaars. Aan het begin van het dal ligt op 930m hoogte de Freibergsee, een diepgroen bergmeer. Even verder het dal in vind je de Heini-Klopfer-Skiflugschanze, een reuze springschans die je via een lift bezoeken kan. Je kan er aan den lijve ondervinden dat je bij schansspringen best geen hoogtevrees kent.

 

Het dalstation van de Fellhornbahn halfweg het Stillachtal leidt naar de top van de Fellhorn (2037m). Je hebt er een prachtig uitzicht op het Kleinwalsertal en de eerste Oostenrijkse bergketens.

Je kan als dagtocht de combinatie bus, Fellhornbahn, wandelen, Söllereckbahn en terug de bus nemen.

De 2224m hoge Nebelhorn is de huisberg van Oberstdorf. Een grote kabine brengt je vanaf de rand van Oberstdorf naar de top met zijn fantastisch panorama. Vanaf de top begint de bekende bergtocht, de Hindelanger Klettersteig, maar enkel voor geoefende klimmers.

De Söllereck is een gemakkelijke top (1706m) die zowel te voet vanuit Oberstdorf of vanaf de Fellhorn als via een kabelbaan aan de weg naar het Kleinwalsertal bereikbaar is.

Tussen Sonthofen en Fischen ligt de Hörnergruppe, een bergrug met toppen van 1400m tot 1800 m hoog. Een aan te bevelen dagtocht is de Hörner-Panoramaweg. In Ofterschwang hoog met de Hörnerbahn, de panoramaweg volgen en in Bolsterlang terug naar beneden.

Andere troeven

In Oberstdorf zelf heb je een ijspiste (ook in de zomer geopend) en een golfslagzwembad. Soms zijn er ijsshows of schaatswedstrijden.

Het Nordic Walking wordt gepromoot als "de" sport voor iedereen en voor het ganse jaar. Het is een soort langlaufen zonder sneeuw, een fitnessoefening die een speciale techniek en uitrusting vereist.

Bezoek de Erdinger schans-springarena wanneer er in de zomer geoefend wordt. Bovenop het mooie uitzicht krijg je dan nog een wedstrijd schansspringen. 

Je kan in Oberstdorf ook evengoed niets doen, met een goed boek genieten van de zon op de ligweide of in een Kneipp- Tretbecken de stramme spieren weer soepel maken.

 

Er zijn in Oberstdorf talloze mogelijkheden om te kuren en lichaam en geest te verwennen.